Ciasto śmietankowe z owocami
Artykuł zewnętrzny
To bardzo proste ciasto, które będzie doskonałym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty a także miłym, świątecznym akcentem…
Składniki
- 3 całe jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany (ja dałam 18%, ale może być bardziej tłusta – nawet lepiej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
- kilka kropli aromatu do ciasta śmietankowego
- 1/3 łyżeczki soli
- owoce ok.0,5-0,7 kg (tym razem dałam mieszankę: wiśnie, morele, borówka amerykańska)
- lukier z 3/4 szklanki cukru pudru + sok z połówki cytryny + ew.1-2 łyżki gorącej wody
- do wysmarowania blaszki: łyżka masła+2 łyżki tartej bułki
- ew. 10 dkg siekanych pistacji do posypania.
Opis przygotowania
Do tego ciasta nie dodajemy masła, wystarczy tłuszcz zawarty w śmietanie. Owoce myjemy, dokładnie osączamy, ew. obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (jabłka, gruszki) lub usuwamy pestki (śliwki, morele, wiśnie). Jajka wybijamy do miski, ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce śmietany i mąki przesianej z solą o proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Przelewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułeczką, formę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm ). Na wierzchu układamy owoce lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 40-50min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Radzę przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem czy już jest upieczone. Przestudzone smarujemy lukrem i ew. posypujemy posiekanymi pistacjami. Można wierzch posypać tylko lekko cukrem pudrem. Zimą do tego ciasta wykorzystuję jabłka, brzoskiwinie z puszki albo owoce mrożone.