Ciasto śmietankowe z owocami

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To bardzo proste ciasto, które będzie doskonałym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty a także miłym, świątecznym akcentem…

Składniki

  • 3 całe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany (ja dałam 18%, ale może być bardziej tłusta – nawet lepiej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
  • kilka kropli aromatu do ciasta śmietankowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • owoce ok.0,5-0,7 kg (tym razem dałam mieszankę: wiśnie, morele, borówka amerykańska)
  • lukier z 3/4 szklanki cukru pudru + sok z połówki cytryny + ew.1-2 łyżki gorącej wody
  • do wysmarowania blaszki: łyżka masła+2 łyżki tartej bułki
  • ew. 10 dkg siekanych pistacji do posypania.

Opis przygotowania

Do tego ciasta nie dodajemy masła, wystarczy tłuszcz zawarty w  śmietanie. Owoce myjemy, dokładnie osączamy, ew. obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (jabłka, gruszki) lub usuwamy pestki (śliwki, morele, wiśnie). Jajka wybijamy do miski, ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce śmietany i mąki przesianej z solą o proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Przelewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułeczką, formę (ja piekłam w  takiej o wym.25x35cm ). Na wierzchu układamy owoce lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 40-50min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Radzę przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem czy już jest upieczone. Przestudzone smarujemy lukrem i ew. posypujemy posiekanymi pistacjami. Można wierzch posypać tylko lekko cukrem pudrem. Zimą do tego ciasta wykorzystuję jabłka, brzoskiwinie z  puszki albo owoce mrożone.

file1259066135