Ciasto śmietankowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– biszkopt:
- 60 dag cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
–masa:
- 400 dag śmietany (36%)
- 1 biała czekolada
- 150 dag wiórków kokosowych
- 1 op. bitej śmietany
Wykonanie:
Biszkopt:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.
2.Dodaj po 1 żółtku, ubijając.
3.Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek.
4.Ciasto piec 25 min. w temp. 180 C.
Masa:
1. Ubić schłodzoną śmietanę.
2. Dodać roztopioną białą czekoladę.
3. Dodać bitą śmietanę w proszku.
4. Dodać wiórki kokosowe.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Dowolnie udekorować startą ciemną czekoladą lub podpieczonymi na rumiano wiórkami kokosowymi.