Ciasto Pychotka z kremem

1 marca 2019, dodał: 19natsko93

Składniki na kruche ciasto: (forma o wymiarach 25 x 35 cm)
* 500 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pół szklanki cukru pudru
* 200 g masła, zimnego
* 6 żółtek
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dołożyć żółtka, cukier oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 45-60 minut.
Składniki na bezę:
* 6 białek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, aby beza wyszła idealna dodawać partiami łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą szpatułką mąkę ziemniaczaną.

Ponadto:
* 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
* 120 g orzechów włoskich

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, o wielkości formy. Rozwałkować po połowie ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę bezową, a masę bezową posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec razem (bądź osobno, jeżeli nie mamy dwóch takich samych form) w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
Jeżeli będziemy piec ‚ na dwa razy ‚ to każdą z części przygotujmy bezpośrednio przed pieczeniem.

Masa kremowa:
* 2 szklanki mleka (500 ml)
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
* 2 żółtka
* 3 łyżki cukru
* 200 g masła, w temperaturze pokojowej
* kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, do drugiej dodać żółtka, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy drugą część i gotujemy jak budyń. Po zgęstnieniu przykryć folią, tak aby powierzchnia foli stykała się z powierzchnią budyniu. Wystudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń. Dodać aromat migdałowy bądź likier Amaretto.
Gdy krem będzie gotowy, przełożyć oba placki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, a ciasto zmięknie, co ułatwi krojenie.

 

 

file1551434849



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Przyjęcie zaręczynowe - tak czy nie…
No właśnie, im więcej szumu przed ślubem, tym bardziej podejrzewam, że to wszystko...
Partner na wesele poszukiwany
Ja bym się w ogóle nie spodziewała, że taki przypadkowy towarzysz w...
Jak szybko poruszać się po internec…
Na pewno nie trzeba sugerować się reklamami w przeglądarce, ja zawsze pomijam "górę"...
Pierwszy rok małżeństwa...
Wg mnie to jest właśnie czas, kiedy decyduje się przyszłość związku, czy on przetrwa...