Ciasto Princessa z karmelem – czasem każdy z nas potrzebuje odrobinę osłodzić sobie życie ;)
Składniki na biszkopt:
6 białek
200g wiórków kokosowych
100g cukru
szczypta soli
50g płatków migdałowych
3 wafle Princessa kokosowe (37g każda)
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
6 żółtek
300g śmietany 30%
100g cukru
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220g masła lub margaryny
+ 1 puszka masy krówkowej (większa część z 400g – reszta będzie potrzeba późnej)
W 3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Na przygotowany wcześniej biszkopt rozsmarować masę krówkową i krem, zostawiając jego część na kolejną warstwę, nieco cieńszą niż pierwsza.
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 Puszka masy krówkowej ( część z 400g)
2 Wafle Princessa kokosowe (po37 g każda)
Na kremie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami.