Ciasto „Pijak” z wiórkami kokosowymi

30 grudnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To jedno z popisowych ciast mojej Mamy.

Potrzebujesz:

  • 150 g maku
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 6 jajek (oddzielnie białka, których może być więcej i oddzielnie żółtka)
  • duża paczka biszkoptów
  • kostka około 220 g masła
  • 1/2 litra mleka (do budyniu)
  • 2 opakowania budyniu z cukrem
  • trochę wódki

składniki na polewę czekoladowa

Białka ubij z cukrem, dodając do ubitej już piany stopniowo mak i wiórki kokosowe. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Gotową masę wlej na blachy wyłożoną pergaminem i upiecz (około 20 minut w temperaturze 180 – 200 st. C).

Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu pod koniec dodając do niego żółtka, przestudź i utrzyj z masłem. Na upieczony spód makowo-kokosowy wyłóż krem budyniowy, na to gęsto ukłądaj biszkopty nasączone w wódce rozcieńczonej wodą lub mocną esencją herbacianą. Całość polej polewą czekoladową i odstaw do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia!

file1314010298



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...