Ciasto „Pijak” z wiórkami kokosowymi
Artykuł zewnętrzny
To jedno z popisowych ciast mojej Mamy.
Potrzebujesz:
- 150 g maku
- 150 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
- 6 jajek (oddzielnie białka, których może być więcej i oddzielnie żółtka)
- duża paczka biszkoptów
- kostka około 220 g masła
- 1/2 litra mleka (do budyniu)
- 2 opakowania budyniu z cukrem
- trochę wódki
składniki na polewę czekoladowa
Białka ubij z cukrem, dodając do ubitej już piany stopniowo mak i wiórki kokosowe. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Gotową masę wlej na blachy wyłożoną pergaminem i upiecz (około 20 minut w temperaturze 180 – 200 st. C).
Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu pod koniec dodając do niego żółtka, przestudź i utrzyj z masłem. Na upieczony spód makowo-kokosowy wyłóż krem budyniowy, na to gęsto ukłądaj biszkopty nasączone w wódce rozcieńczonej wodą lub mocną esencją herbacianą. Całość polej polewą czekoladową i odstaw do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia!