Ciasto „Pijak” z wiórkami kokosowymi | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasto „Pijak” z wiórkami kokosowymi

30 grudnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To jedno z popisowych ciast mojej Mamy.

Potrzebujesz:

  • 150 g maku
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 6 jajek (oddzielnie białka, których może być więcej i oddzielnie żółtka)
  • duża paczka biszkoptów
  • kostka około 220 g masła
  • 1/2 litra mleka (do budyniu)
  • 2 opakowania budyniu z cukrem
  • trochę wódki

składniki na polewę czekoladowa

Białka ubij z cukrem, dodając do ubitej już piany stopniowo mak i wiórki kokosowe. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Gotową masę wlej na blachy wyłożoną pergaminem i upiecz (około 20 minut w temperaturze 180 – 200 st. C).

Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu pod koniec dodając do niego żółtka, przestudź i utrzyj z masłem. Na upieczony spód makowo-kokosowy wyłóż krem budyniowy, na to gęsto ukłądaj biszkopty nasączone w wódce rozcieńczonej wodą lub mocną esencją herbacianą. Całość polej polewą czekoladową i odstaw do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia!

file1314010298



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...