Ciasto pijak

21 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

KREM

z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać do niej 2 żółtka i czubatą łyżkę mąki pszennej oraz trochę mniej czubatą ziemniaczanej – dokładnie wymieszać i wlać na resztę gotującego się mleko.

Zagotować mieszając.

Odstawić do przestudzenia.

Potem zmiksować z kostką masła i dodać trochę wódki.

CIASTO

6 białek (lub jakąkolwiek inną – raczej jednak nie mniejszą ilość jaką akurat masz w lodówce) zmiksować na sztywno i dodać ½ szklanki cukru oraz następnie 15 dag maku i 15 dag wiórek kokosowych, wymieszać delikatnie.

piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.

Ciasto po przestudzeniu nasączyć wódka rozmieszaną w wodzie (inaczej będzie zbyt mocne!) na to nałożyć krem, a na to biszkopty również maczane w wodzie wódkowej, na biszkopty wylać polewę czekoladową!

Do lodówki i na następny dzień jak znalazł :)

Smacznego

Przepis dodany przez: Justyna