Ciasto pijak
KREM
z pół litra mleka odlać pół szklanki, dodać do niej 2 żółtka i czubatą łyżkę mąki pszennej oraz trochę mniej czubatą ziemniaczanej – dokładnie wymieszać i wlać na resztę gotującego się mleko.
Zagotować mieszając.
Odstawić do przestudzenia.
Potem zmiksować z kostką masła i dodać trochę wódki.
CIASTO
6 białek (lub jakąkolwiek inną – raczej jednak nie mniejszą ilość jaką akurat masz w lodówce) zmiksować na sztywno i dodać ½ szklanki cukru oraz następnie 15 dag maku i 15 dag wiórek kokosowych, wymieszać delikatnie.
piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.
Ciasto po przestudzeniu nasączyć wódka rozmieszaną w wodzie (inaczej będzie zbyt mocne!) na to nałożyć krem, a na to biszkopty również maczane w wodzie wódkowej, na biszkopty wylać polewę czekoladową!
Do lodówki i na następny dzień jak znalazł :)
Smacznego
Przepis dodany przez: Justyna