Ciasto nie tylko dla dzieci, czyli Kinder Pingui

13 sierpnia 2013, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto o nazwie  jednego z ulubionych sklepowych smakołyków w postaci mlecznej kanapki- kakaowe biszkopty przełożone delikatnym, mlecznym kremem, zadowoli  zarówno małych, jak i dużych koneserów smaku.

Jest doskonałe na przyjęcia, nie tylko smakuje, a również wygląda bardzo reprezentacyjnie. Dla takiego ciasta warto poświęcić chwilę czasu i nie bać się dodatkowych kalorii.

mleczna_kanapka_1

SKŁADNIKI ( na blachę ciasta o wymianach 25×34 cm):

BISZKOPT

6 dużych jaj

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao ( można go dodać według preferencji w większej lub mniejszej ilości)

2 łyżki oleju

KREM

1/2 szklanki mleka

2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku

1/2 szklanki cukru

1,5 kostki masła

cukier wanilinowy

GLAZURA CZEKOLADOWA

1 tabliczka gorzkiej czekolady

pół kostki masła

 

Jak  przygotować ciasto?

Najpierw zajmijmy się biszkoptem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier mieszamy, następnie olej. Do masy powoli wkręcamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Ciasto wylewany na uprzednio przygotowaną do pieczenia blachę i pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 170 stopni. Aby przygotować masę zagotowujemy  mleko wraz z cukrem i cukier wanilinowym, studzimy. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z mlekiem oraz mlekiem w proszku ( grudni mleka w proszku możemy rozcierać przez sitko).  Gdy biszkopt wystygnie możemy go przekroić w stosunku 2/3 i 1/3, a następnie przełożyć masą ( szersza część u góry).  Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko ostygłą oblewamy całość.  Gotowy wypiek wkładamy do lodówki., z której wyciągamy je chwilę przed podaniem.

170770

Smacznego!