Ciasto nie tylko dla dzieci, czyli Kinder Pingui
Ciasto o nazwie jednego z ulubionych sklepowych smakołyków w postaci mlecznej kanapki- kakaowe biszkopty przełożone delikatnym, mlecznym kremem, zadowoli zarówno małych, jak i dużych koneserów smaku.
Jest doskonałe na przyjęcia, nie tylko smakuje, a również wygląda bardzo reprezentacyjnie. Dla takiego ciasta warto poświęcić chwilę czasu i nie bać się dodatkowych kalorii.
SKŁADNIKI ( na blachę ciasta o wymianach 25×34 cm):
BISZKOPT
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao ( można go dodać według preferencji w większej lub mniejszej ilości)
2 łyżki oleju
KREM
1/2 szklanki mleka
2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
1,5 kostki masła
cukier wanilinowy
GLAZURA CZEKOLADOWA
1 tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
Jak przygotować ciasto?
Najpierw zajmijmy się biszkoptem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier mieszamy, następnie olej. Do masy powoli wkręcamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Ciasto wylewany na uprzednio przygotowaną do pieczenia blachę i pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 170 stopni. Aby przygotować masę zagotowujemy mleko wraz z cukrem i cukier wanilinowym, studzimy. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z mlekiem oraz mlekiem w proszku ( grudni mleka w proszku możemy rozcierać przez sitko). Gdy biszkopt wystygnie możemy go przekroić w stosunku 2/3 i 1/3, a następnie przełożyć masą ( szersza część u góry). Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko ostygłą oblewamy całość. Gotowy wypiek wkładamy do lodówki., z której wyciągamy je chwilę przed podaniem.
Smacznego!