Ciasto migdałowe z ziemniakami
Składniki (na średniej wielkości formę):
- 350 g małych mączystych ziemniaków
- 8 jajek
- 200 g cukru pudru
- 150 g mielonych migdałów
- drobno otarta skórka i sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki muszą być ugotowane i osuszone na noc lub kilka godzin wcześniej
Ziemniaków nie obierać, wyszorować je, i gotować przez około 20 minut, aż lekko zmiękną. Wodę odlać, krótko odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Zostawić je w przewiewnym miejscu na całą noc lub kilka godzin bez przykrycia, żeby przeschły.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić z cukrem mikserem z trzepaczką do piany na gęsty kogel-mogel. Dodać mielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać po łyżce ziemniaki, cały czas mieszając. Posypać mąką ziemniaczaną i znów wymieszać.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Wyłożyć ją na masę ziemniaczano-migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 60-75 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto zostawić w formie przez 10-15 minut, potem zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
Podawać posypane lekko cukrem pudrem lub z bitą śmietaną (bez cukru, lub z małą jego ilością, bo ciasto jest słodkie).