Ciasto migdałowe z ziemniakami

26 lutego 2014, dodał: hester123
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na średniej wielkości formę):

  • 350 g małych mączystych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g mielonych migdałów
  • drobno otarta skórka i sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ziemniaki muszą być ugotowane i osuszone na noc lub kilka godzin wcześniej

Ziemniaków nie obierać, wyszorować je, i gotować przez około 20 minut, aż lekko zmiękną. Wodę odlać, krótko odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Zostawić je w przewiewnym miejscu na całą noc lub kilka godzin bez przykrycia, żeby przeschły.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić z cukrem mikserem z trzepaczką do piany na gęsty kogel-mogel. Dodać mielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać po łyżce ziemniaki, cały czas mieszając. Posypać mąką ziemniaczaną i znów wymieszać.

W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Wyłożyć ją na masę ziemniaczano-migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 60-75 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto zostawić w formie przez 10-15 minut, potem zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.

Podawać posypane lekko cukrem pudrem lub z bitą śmietaną (bez cukru, lub z małą jego ilością, bo ciasto jest słodkie).