Ciasto marchwiowo-ziemniaczane
Artykuł zewnętrzny
6 marchewek
4 małe ziemniaki
1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
30 dag świeżego koziego sera
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
6 gałązek pietruszki i szczypiorku
2 jajka
mała śmietana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g skrobi ziemniaczanej
4 małe ziemniaki
1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
30 dag świeżego koziego sera
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
6 gałązek pietruszki i szczypiorku
2 jajka
mała śmietana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce ubić jajka. Dodać śmietanę, sól i pieprz, zgnieciony ząbek czosnku i kminek. Zdjąć skórkę z połowy pomarańczy. Drobno posiekać szalotki i zioła. Dodać je do mieszanki. Wymieszać skrobię i proszek do pieczenia. Obrać i umyć marchew i ziemniaki. Pokroić w cienkie paski. Na dnie formy ułożyć marchewkę, przykryć połową ziemniaków. Dodać trochę świeżego koziego sera pokrojonego w kostkę i polać kremem śmietanowym. Powtóryć kolejność: marchewka, ziemniaki itd., kończąc warstwą marchwi. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę. Pokroić w kwadraty. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.