Ciasto marchwiowo-ziemniaczane

27 września 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
6 marchewek
4 małe ziemniaki
1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki kminku
30 dag świeżego koziego sera
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
6 gałązek pietruszki i szczypiorku
2 jajka
mała śmietana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce ubić jajka. Dodać śmietanę, sól i pieprz, zgnieciony ząbek czosnku i kminek. Zdjąć skórkę z połowy pomarańczy. Drobno posiekać szalotki i zioła. Dodać je do mieszanki. Wymieszać skrobię i proszek do pieczenia. Obrać i umyć marchew i ziemniaki. Pokroić w cienkie paski. Na dnie formy ułożyć marchewkę, przykryć połową ziemniaków. Dodać trochę świeżego koziego sera pokrojonego w kostkę i polać kremem śmietanowym. Powtóryć kolejność: marchewka, ziemniaki itd., kończąc warstwą marchwi. Wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę. Pokroić w kwadraty. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...