Ciasto marchewkowe DELECTA – opinia i wypiek
autor: Scarlett Cuttura
Przyznam się, że rzadko kupuję gotowe ciasta, jednak czasem skusze się, szczególnie gdy jest to ciasto sezonowe jak w tym przypadku czyli Marchewkowe Ciasto od DELECTY.
Torebeczka starcza na wypiek na 16 porcji. Ja zrobiłam wersję bogatszą czyli dodałam zgodnie z przepisem ananasa z puszki – 1/2 zawartości, szklankę mniej więcej startej marchwi oraz garść orzechów. Na wierzch zrobiłam masę z serka i masła z dodatkiem cukru pudru i posypałam całość orzechami. To ciacho jest naprawdę pyszne, smakuje wybornie i szybka znika ze stołu. Samo wykonanie jest banalnie proste i mogą je przygotować nawet dzieci, które lubią co nieco upitrasić w kuchni.
Dokładne dwie wersje przepisów znajdują się na opakowaniu, ja do swojego przepisy do wersji podstawowej musiałam dodać 3 jajka, 150 ml oleju i 150 ml wody, nie dodajemy już cukru, przypraw, mąki i spulchniaczy. Ciasto należy zmiksować przez około 3 minuty, nie ma możliwości aby nam nie urosło. Jest bardzo delikatne w smaku, pulchne, dodatek ananasa i orzechów świetnie przełamuje słodycz marchewki. Doskonałe ciasto jesienne do porannej kawy czy na na podwieczorek.
Skład mieszanki: Mąka pszenna; cukier; mąka gryczana 13%; suszony koncentrat z marchwi 3,9%; mąka ryżowa; marchew suszona 3,2%; błonnik z cykorii, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany); przyprawy (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon); barwnik: karoteny.