Ciasto marchewkowe

31 lipca 2013, dodał: Finao
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 250 gram marchwi

– 3 jaja

– 180 gram cukru

– sól

– 5 łyżek oleju

– łyżeczka skórki otartej z cytryny

– 100 gram mąki pszennej

– 150 gram pszennej mąki krupczatki

– 1 opakowanie proszku do pieczenia

lukier:

– 200 gram cukru pudru, sok z 1 cytryny, 3 lyżki marmolady (np. brzoskwiniowa)

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozbić jaja, oddzielić żółtka od białek. Z białek, połowy cukru i szczypty soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, ucierając, stopniowo wlewać olej oraz 5 łyżek gorącej wody, dodać startą marchewkę, skórkę z cytryny i oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, pod koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką, ostrożnie przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, piec około 35 minut.

Polewa:

cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 4 łyżkami gorącej wody, polewę rozsmarować na gorącym cieście (jeśli ktoś lubi można przekroić ciasto i posmarować również środek) , odstawić do stężenia. Ciasto pokroić i każdy kawałek udekorować kleksem z marmolady.

file1267876731