Ciasto marchewkowe
1 czubata łyżka mąki pszennej
10 dag masła
2 jajka
2/3 szkl drobnego cukru (najlepiej brązowego)
3 starte marchewki
2 łyżki pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1-2 łyżki soku z pomarańczy (nie pomarańczowego)
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, cukier puder do dekoracji
do wysmarowania formy: łyżka margaryny, łyżka tartej bułki
Jajka ubić z cukrem. Masło stopić i ostudzić. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, masło, skórkę pomarańczową, sok, cukier waniliowy, przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 25 minut na dolnej półce piekarnika w temp. 175˚ C.
Ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepis dodany przez: Justyna