Ciasto Małpi Chleb. Deser, który zniewala kawałek po kawałku

Avatar photo
29 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Małpi chleb to wbrew nazwie ciasto. Dokładniej mówiąc jest to dobrze znane amerykańskie, bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Obecnie przepisy i pomysły na to ciasto podbijają Internet i polskie strony z przepisami. Moim zdaniem nie tylko nazwa, ale i smak skradnie serca wszystkich domowników.

Deser prezentuje się nieziemsko, a jego smak sprawia, że nie można się od niego oderwać. To rozkosz, której moim zdaniem każdy powinien spróbować. Można o nim pomyśleć, jak o łatwo podzielnej bułeczce cynamonowej. Przepis stał się niejako wiralowym przepisem, który zawładnął m.in. TikTokiem, a jego polska wersja już była wielokrotnie zmieniana i poprawiana. Jednak warto poznać ten przepis.

ciasto małpi chleb

Ciasto przypomina wgniecione piłeczki pingpongowe, a nie idealnie okrągłe kulki, przez co prezentuje się niezwykle ciekawie i apetycznie. A skąd ta dziwna nazwa? Niektórzy mówią, że ciasto nazywa się chlebem małpim, ponieważ rozrywamy chleb palcami, jak małpa, a inni mówią, że pieczony ciasto przypomina zygzakowaty wzór drzewa małpiego (sosny chilijskiej). Ciasto jest przeznaczone do rozrywania, nie ma potrzeby krojenia. Większość osób uważa, że najlepiej smakuje podawane na ciepło, kiedy sos jest lepki, ale moim zdaniem ciasto równie dobrze smakuje na zimno.

Orzechy i bakalie podkręcą smak małpiego chleba

Ciasto w wersji podstawowej jest bardzo dobre, można jednak do niego dodawać orzechy i inne bakalie. Niektóre dodatkowe przyprawy, które można dodać do cukru cynamonowego, to mielony kardamon, ziele angielskie, imbir lub przyprawa do piernika albo ciasta dyniowego. Tutaj można bawić się smakami!

Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, wymaga jednak poświęcenia swojego czasu, na jego poprawne wykonanie. To świetny przepis na świąteczne dni, leniwe sobotnie poranki lub po prostu doskonały sposób na dodanie odrobiny słodyczy do każdego dnia.

Jak przygotować małpi chlebek?

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– pół szklanki ciepłego mleka
– 4 łyżki masła
– 15 g drożdży
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 100 g masła
– pół szklanki brązowego cukru
– 2 łyżki cynamonu
– mieszanka orzechów i bakalii (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozetrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru. Zalać je połową ciepłego mleka i dodać dwie łyżki mąki. Wymieszać dokładnie i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Dodać łyżeczkę cukru, szczyptę soli i drożdże. Wlać resztę ciepłego mleka. Wymieszać wszystko, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu pokroić ciasto na małe części i formować z nich niewielkie kulki. Rozpuścić masło i wrzucać do niego kawałeczki ciasta. Wymieszać cukier z cynamonem i posypywać nim każdą kulkę. Przygotować formę na babkę i ułożyć na jej spodzie orzechy z bakaliami. Układać na nich kulki ciasta. Poczekać kwadrans, aż ciasto wyrośnie. Pozostałą roztopioną mieszankę masła i brązowego cukru wlać na kawałki ciasteczek w foremce. To sekret lepkiej konsystencji! Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Po ostygnięciu umieść duży talerz do serwowania na wierzchu foremki i ostrożnie obróć foremkę, aby odwrócić chleb na talerzu.