Ciasto malinowo-porzeczkowe z polewą czekoladową

16 listopada 2011,
dodał: iloneczka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25 dag margaryna,
5 sztuk jaja,
1 szklanka cukier drobny,
2 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
4-5 kropelek aromat waniliowy,
100 ml olej słonecznikowy,
2 łyżki kisiel malinowy,
1 szczypta Sól,
1 szklanka maliny,
0,5 szklanki czerwone porzeczki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Miękką margarynę przekładamy do miski miksera( powinna poleżeć w temp. pokojowej) i ucieramy ją dodając najpierw po jednym żółtku, a później cukier i aromat waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy do niej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksując dolewamy powoli olej. W tym samym czasie ubijamy pianę z białek dodając do nich szczyptę soli. Sztywną pianę wkładamy po łyżce do masy i delikatnie mieszamy masę( nie miksujemy, bo nie wyrośnie). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, połowę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki i wykładamy na nią maliny i porzeczki. Do drugiej połowy dodajemy kisiel i mieszamy delikatnie. Następnie masę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Po przestudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową( rozpuszczamy na parze czekoladę z dodatkiem mleka).

file1321459210



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....