Ciasto kokosowo-porzeczkowe

26 listopada 2010, dodał: pastuszek444
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 15 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 15 dag cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka kokosowego

masa:

20 dag dżemu porzeczkowego
200 ml śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego Delecta

Masło stopić, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką z cytryny i wiórkami. Stopione masło połączyć z mlekiem kokosowym i jajkami roztrzepanymi. Małymi porcjami dodawać sypkie składniki i mieszać mikserem. Ciasto przełożyć do posmarowanej formy i piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa placki. Dżem lekko podgrzać w rondelku, część odłożyć do dekoracji, resztę posmarować na spodnim placku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, połowę bitej śmietany rozsmarować na dżemie, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować pozostałą bitą śmietanę i udekorować dżemem i wiórkami.