Ciasto kokosowo-porzeczkowe
składniki:
- 15 dag masła
- skórka otarta z cytryny
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 15 dag cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 150 ml mleka kokosowego
masa:
20 dag dżemu porzeczkowego
200 ml śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego Delecta
Masło stopić, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką z cytryny i wiórkami. Stopione masło połączyć z mlekiem kokosowym i jajkami roztrzepanymi. Małymi porcjami dodawać sypkie składniki i mieszać mikserem. Ciasto przełożyć do posmarowanej formy i piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa placki. Dżem lekko podgrzać w rondelku, część odłożyć do dekoracji, resztę posmarować na spodnim placku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, połowę bitej śmietany rozsmarować na dżemie, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować pozostałą bitą śmietanę i udekorować dżemem i wiórkami.