Ciasto kokosowe z pomidorami
Dorota z bloga zaszalała z połączeniami. Ale bardzo mi się spodobało. Nie mam czasu zająć się teraz kucharzeniem, ale jeśli uda Wam się zrobić dajcie znać, bo ciekawa jestem Waszych opinii. Tymczasem podaję przepis Doroty na ciasto kokosowe z pomidorami
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny (200g)
- 1szkl cukru
- 1 szkl wiórek kokosowych
- 2 szkl mąki pszennej jasnej – ja użyłam ekologicznej mąki typ 550 Eko Mega
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pomidory
Wykonanie:
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ucieramy dalej.
W trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku (białka zachowując na koniec).
Do masy przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe.
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy do ciasta.
Wszystko delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Pomidory obieramy ze skórek i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kawałki i układamy na cieście.
Pieczemy ok godziny w 180st (do suchego patyczka).
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem, ale jeszcze lepsze jest z polewą czekoladową!