Ciasto Kokosowe z alkoholem
Składniki:
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki pszennej
Masa kokosowo – alkoholowa
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka cukru
– 0,5 szklanki wódki
– 0,5 szklanki mleka
– 200 gram masła
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol – łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając.
Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut
.
Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem.
Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu.