Ciasto kakaowe z masą białą
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
6 jaj
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania)
Składniki na masę:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
bakalie
cukier puder do smaku
Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklani wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać. Do masy dodane są jeszcze pokrojone orzechy i czekolada.