Ciasto kakaowe z jabłkami

8 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


składniki:

– 1/2 kg mąki
– 25 dag cukru
– 25 dag masła
– 4 jajka
– pół szklanki mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
– cukier waniliowy Delecta
– 4 łyżki kakao
– 80 dag jabłek (pokrojonych na ćwiartki)
– cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem , cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao,a na końcu jabłka. Całość ze sobą łączymy. Ubijamy pianę z białek i  delikatnie łączymy z ciastem.
Na natłuszczoną formę wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na godzinę. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pycha!!!

autor: Kumpela