Ciasto jogurtowe z owocami
Lubię ciasta, i nie kupuję tych w sklepach, gdzie są nafaszerowane chemią by dłużej utrzymywały swoją datę do spożycia. A wiadomo że chemia = choroba!
Dziś pyszne ciasto jogurtowe podobne troszkę do tego co pokazywałam w miesiącu lutym.
Składniki na ciasto:
5 żółtek
kostka masła
pół szklanki cukru pudru
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 opakowania jogurtu greckiego ( ale może też być inny) po 330g.
1/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyzki wiórków kokosowych
5 białek
szczypta soli
dowolne owoce lub dżem
Składniki ciasta zagnieć. Podziel na dwie części (3/4 i 1/4) każdą owiń folią. włóż do lodówki na godzinę.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodaj cukier puder, i cukier waniliowy. Wsyp proszek budyniowy, zmiksuj. Dodaj jogurt grecki, delikatnie wymieszaj. Wsyp wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Mniejszą część ciasta zetrzyj na dno blachy, na tarce o grubych oczkach, wylej masę jogurtową. Ułóż dowolne owoce lub dżem domowej roboty. Zetrzyj resztę ciasta. Piecz 50 -60 minut w 180 stopniach C.