Ciasto jogurtowe z 2 składników. Ekspresowy deser, który pokochasz

dodał: Marta Dasińska
Najłatwiejszy i najbardziej szybki przepis, jaki kiedykolwiek widziałam i wypróbowałam. To ciasto jogurtowe jest super łatwe w przygotowaniu i zawiera tylko 2 składniki. Nie wymaga mąki, jajek, masła ani oleju. Naprawdę składa się tylko z 2 składników – i zawsze wychodzi. Wystarczy połączyć jogurt z mlekiem i upiec. Ciasto pozostawia też pole do eksperymentów – nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać rodzynki czy odrobinę owoców.
Przygotowanie ciasta zajmuje mniej niż pięć minut. Ciasto jogurtowe jest gładkie, kremowe, słodkie i orzeźwiające. I wygląda bardzo apetycznie. Jest tak proste, że nie można nic zepsuć. Warto więc wypróbować.
To ciasto jogurtowe jest jednym z najłatwiejszych deserów do zrobienia, jaki można sobie wyobrazić. Krótko ubijamy dwa składniki, a następnie przekładamy do formy i już jest gotowe do pieczenia.
W przepisie używam zwykłego, odtłuszczonego jogurtu greckiego. Ale tego najlepszej jakości, który jest bardzo gęsty. Możemy oczywiście użyć też wersji smakowych, jak np. waniliowy jogurt grecki, ale osobiście preferuję smak naturalny. Do ciasta dodajemy pełnotłuste słodzone mleko skondensowane, które dodaje ciastu słodyczy i pomaga mu uzyskać gładką i kremową konsystencję. Tego składnika nie można zamienić na inny – bo ciasto się nie uda idealnie.
To ciasto ma gładką i kremową konsystencję, podobną do sernika. W pierwotnej wersji dodawałam do ciasta 4 łyżki mąki kukurydzianej, która pochłania wilgoć i sprawia, że nadzienie jest jeszcze bardziej kremowe i rozpływające się. Jeśli planujesz zrobić to ciasto po raz pierwszy możesz dodać mąkę, ale osobiście polecam jednak właśnie tę przedstawianą najbardziej uproszczoną wersję.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Jogurt i mleko skondensowane ubija się razem, aż masa będzie niezwykle kremowa i gładka. Następnie ciasto wlewa się do przygotowanej formy na ciasto i jest gotowe do pieczenia. To ciasto można upiec w piekarniku lub usmażyć we frytkownicy. Osobiście wolę piec je we frytkownicy, ponieważ piecze się szybciej, a powierzchnia ciasta ma lekko karmelizowany wygląd. Wersja pieczona w piekarniku smakuje tak samo, ale nie karmelizuje się na wierzchu (zmienia się tylko na kolor jasnobrązowy na brzegach).
To ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, więc polecam zrobić je wieczorem (lub wcześnie rano, jeśli planujemy podać je tego samego dnia, aby miało wystarczająco dużo czasu, aby stężało). Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, więc warto trzymać je w lodówce do momentu podania.
Jak przygotować ciasto jogurtowe z 2 składników?
Składniki:
– 1 3/4 szklanki (390 g) odtłuszczonego jogurtu greckiego
– 1 szklanka (237 ml/310 g) słodzonego mleka skondensowanego pełnotłustego
Przygotowanie:
Nasmarować wnętrze małej okrągłej formy do ciasta (15 cm) olejem, a następnie wyłożyć dno papierem pergaminowym. Nie musimy wykładać boków, jeśli są dobrze natłuszczone. W dużej misce ubić jogurt i mleko skondensowane. Ubijać, aż uzyskamy gładkie ciasto.
Pieczenie we frytkownicy: Rozgrzać frytkownicę do 160 st. C i piec przez około 23-25 min.
Pieczenie w piekarniku: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec przez około 45 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być w większości blada, ale mieć lekko brązowy i karmelizowany brzeg. Ciasto powinno lekko odstawać od brzegów formy, ale nadal powinno być niestabilne i nie do końca ścięte. Stężeje po ostygnięciu. Należy uważać, aby nie przepiec ciasta.
Pozostawić ciasto do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Pozwoli to rozwinąć się smakom ciasta i pomoże mu stwardnieć. Ciasto najlepiej podawać schłodzone.
Smacznego!