Ciasto jesienne z jabłkami i dynią

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Takie ciasto można podać na ciepło, tak jak szarlotkę. Jest słodkie, pachnące a z dodatkiem mrożonego serka i  pistacji smakuje wybornie!

składniki:

  • CIASTO:
  • kostka masła lub margaryny 250g
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu do ciast cytrynowego
  • NADZIENIE:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • ok. 3/4 kg miąższu dyni (bez pestek i skórki)
  • 2-3 duże cytryny
  • ok. 1 szkl. cukru kryształu (można dać mniej jeśli jabłka są mało kwaśne)
  • ok. 20 szt. goździków
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • DO PRZYBRANIA:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 15 dkg łuskanych pistacji niesolonych

sposób przygotowania:

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia aby dobrze się zamroziło, jak lody. Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z  cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę (25×35 cm) formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać, na ciepło lub na zimno, pokrojone na dość duże porcje z gałką „lodów” z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.

file1291034082



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...