Ciasto jak kiełbasa do herbaty. Pysznie smakuje i rozśmiesza

7 października 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Ciasto wyglądające jak kiełbasa to ostatnio mega hit internetu. Prosta w wykonaniu, do tego pyszna dzięki czekoladzie i kruszonym ciasteczko, powoduje uśmiech na twarzy nie tylko dzieci. Bazą do wykonania ciasta jest zdrowe kakao, które posiada moc właściwości odżywczych.

Badania potwierdzają kardioochronne działanie kakao – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy. Liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie żywności bogatej we flawonoidy zawarte w kakao może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały również korzystny wpływ flawanoli na funkcję płytek krwi, funkcję śródbłonka naczyń oraz ciśnienie krwi, uzasadniając tym samym celowość regularnego stosowania diety zawierającej kakao i gorzkiej czekolady jako produktów zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia.

 

Składniki (2 szt. po 500 g)

– 500 g ciastek
– 100 g orzechów (opcjonalnie)
– 3-4 łyżki kakao
– 3-6 łyżek cukru (do smaku)
– 180 g masła
– 150 g mleka

Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na chaotyczne kawałki: tak, aby były zarówno większe kawałki, jak i okruchy. Jeśli jednak jesteś perfekcjonistą, możesz pokruszyć je na równe kawałki – nie będę ci odbierać tej możliwości. Orzechy, jeśli chcesz je dodać, mielimy w blenderze i dodajemy do ciastek.

W garnku łączymy masło z cukrem, kakao i mlekiem. Podgrzewamy na ogniu, regularnie mieszając, aż masło się rozpuści, a całość stanie się jednolita. Jeśli chcesz, aby smak był zbliżony do gorzkiej czekolady, dodaj 4 łyżki kakao z górką. Jeśli wolisz mleczną czekoladę, dodaj 2-3 łyżki kakao i około 6 łyżek cukru. Gdy masa zacznie wrzeć i pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij ją z ognia i wlej do pokruszonych ciastek. Wszystko wymieszaj łyżką.

Uzyskaną masę dzielimy na dwie równe części i formujemy z nich kiełbaski. Możesz użyć woreczka: włóż masę do środka, zamknij woreczek i stopniowo formuj kiełbaskę, dbając o to, aby w środku nie było powietrza. Po stworzeniu tej rzeźby udaj się na odpoczynek: ty na łóżko, a kiełbasa do lodówki na kilka godzin. Na wierzch możesz posypać cukrem pudrem – jeśli chcesz, aby puder się nie roztapiał, wymieszaj go z odrobiną mąki kukurydzianej.

Wszystko gotowe!