Ciasto jabłkowo-dyniowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
3 jajka
12 dkg margaryny np. Kasia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
3 jajka
12 dkg margaryny np. Kasia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa 1:
1 kg obranego miąższu z dyni
1 łyżka drobnego cukru
1 galaretka cytrynowa
masa 2:
1 kg obranych i przetartych na grubych okach tarki jabłek
1 łyżka drobnego cukru
1 galaretka porzeczkowa
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Upiec 3 spody, np. w okrągłej formie o średnicy 22cm (każdy ok. 15 minut w 200 st.). Wystudzić.
Dynię pokrojoną w kostkę dusić z cukrem na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej gęstej masy. Do gorącej masy wsypać galaretkę, wymieszać.
Tak samo zrobić z jabłkami utartymi na tarce o grubych okach.
Wystudzone placki przekładamy masami.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem dla ozdoby.