Ciasto francuskie ze szpinakiem
Czas przygotowania: około 40 minut
Czego potrzebuję?
- Ciasto francuskie (w 6 kawałkach lub 1 duże)
- Paczka szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 ser camembert
- Ser topiony śmietankowy
- 300 g pieczarek
- ½ kostki masła
- Sól, pieprz
- 1 białko jajka
- 1 cebula
Przygotowanie:Pieczarki kroimy wg preferencji- mogą to być większe kawałki lub drobno posiekana kosteczka. Szczerze mówiąc próbowałam obydwie wersje i smakują tak samo dobrze. Posolone pieczarki dusimy na maśle.
Do gotowych pieczarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Gdy szpinak dobrze się zagrzeje dodajemy kawałki serka topionego i pleśniowego. Do wszystkiego dorzucamy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą zmiesza i połączy w jednolitą masę, czekamy aż przestygnie i zgęstnieje. Ciasto francuskie kładziemy na blacie i układamy na nim farsz tak, aby móc zawinąć w rulonik. Z wierzchu smarujemy ciasto białkiem jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.