Ciasto toffi
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- z podanych składników zgniesc ciasto i podzielic na dwie rowne czesci prostokatne formy wyłozyc papierwm do pieczenia i piec około 15 minut w temp 200 C. Składniki kremu:
- pół litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
Ponadto:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego gotowana 3 godziny lub gotowa masa toffi z puszki
10dag posiekanych orzechów lub wiórki kokosowe według uznania
Krem smietankowy przełozyc na ostudzone placki. Na wierzch posmarowac mase toffi posypac posiekanymi orzechami lub wiorkami kokosowymi. na trzy godziny do lodowki:-) smacznego