Ciasto dyniowe na Haloween
Składniki
- 400 g dyni
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 100 g brązowego cukru muscavado
- 20 gram cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 120 g mąki
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mieszanki „cztery przyprawy”
- ¼ łyżeczki soli
dyniowo i słodko
Etapy przygotowania
Podgrzejcie piekarnik do temperatury 160°C. Obierzcie i utrzyjcie w mikserze dynię. Wymieszajcie mąkę, przyprawę sól i proszek do pieczenia. Oddzielcie żółtka od białek jaj i odłóżcie. W dużej salaterce wymieszajcie olej i cukier. Dodajcie żółtka jaj, mąkę, utartą dynię, migdały i wymieszajcie wszystko dokładnie.
Ubijcie białka, a następnie wmieszajcie je delikatnie do reszty. Formę (np. okrągłą, z kominkiem) wysmarujcie masłem i cukrem. Przelejcie do niej ciasto. Piec należy przez godzinę. Następnie odstawić, by wystygło, wówczas wydobyć z formy i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 h.
Podawać posypane cukrem pudrem.
jeśli zostało wam trochę dyni – kroimy ją w półksiężyce posypujemy przyprawą do piernika, płatkami chilli, solą pieprzem skropioną oliwą z oliwek i wstawiamy na blasze obok foremki z ciastem