Ciasto dyniowe na Haloween

3 października 2012, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 400 g dyni
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g brązowego cukru muscavado
  • 20 gram cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 120 g mąki
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mieszanki „cztery przyprawy”
  • ¼ łyżeczki soli

dyniowo i słodko

Etapy przygotowania

Podgrzejcie piekarnik do temperatury 160°C. Obierzcie i utrzyjcie w  mikserze dynię. Wymieszajcie mąkę, przyprawę sól i proszek do pieczenia. Oddzielcie żółtka od białek jaj i odłóżcie. W dużej salaterce wymieszajcie olej i cukier. Dodajcie żółtka jaj, mąkę, utartą dynię, migdały i wymieszajcie wszystko dokładnie.
Ubijcie białka, a następnie wmieszajcie je delikatnie do reszty. Formę (np. okrągłą, z  kominkiem) wysmarujcie masłem i cukrem. Przelejcie do niej ciasto. Piec należy przez godzinę. Następnie odstawić, by wystygło, wówczas wydobyć z formy i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 h.

Podawać posypane cukrem pudrem.

jeśli zostało wam trochę dyni – kroimy ją w półksiężyce posypujemy przyprawą do piernika, płatkami chilli, solą pieprzem skropioną oliwą z oliwek i  wstawiamy na blasze obok  foremki z ciastem

file1349278625