Ciasto drożdżowe z dynią

18 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    1 kg mąki
    25 dkg cukru
    25 dkg tłuszczu (margaryna, masło i pół na pół z olejem)
    7 dkg drożdży
    olejek migdałowy
    37 dkg dyni
    1 szklanka mleka

      wspaniałe ciasto z dynią…


      Dojrzałą pomarańczową dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę.

      Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.

      Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier,olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.

      Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

      Na wierzch można zrobić kruszonkę.

      file1263850301