Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkiem i cynamonem

3 maja 2012, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
50 g drożdży
1/2 szkl. cukru (w przepisie było 3/4 szklanki)
3 jaja
szczypta soli
szklanka mleka
1/3 kostki masła roślinnego (w przepisie było 1/2 szklanki oleju)
500 g mąki

Dodatkowo:
3 jabłka
cynamon

Drożdże pokruszyć do miski, dodać  po kolei pozostałe składniki, nie mieszać. Odstawić na kilka godzin (minimum to 4 godziny), lub na noc. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie się je miesza łyżką).

Wyłożyć do tortownicy lub blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem (ja piekłam w prodiżu)

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...