Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jabłkiem i cynamonem

3 maja 2012,
dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
50 g drożdży
1/2 szkl. cukru (w przepisie było 3/4 szklanki)
3 jaja
szczypta soli
szklanka mleka
1/3 kostki masła roślinnego (w przepisie było 1/2 szklanki oleju)
500 g mąki

Dodatkowo:
3 jabłka
cynamon

Drożdże pokruszyć do miski, dodać  po kolei pozostałe składniki, nie mieszać. Odstawić na kilka godzin (minimum to 4 godziny), lub na noc. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie się je miesza łyżką).

Wyłożyć do tortownicy lub blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem (ja piekłam w prodiżu)

 



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...