Ciasto drożdżowe

27 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 czubate szkl. mąki
  • dowolne owoce

Wieczorem do dużej miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wlać mleko, olej i wbić 3 jajka, nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i postawić w cieple. Rano wszystkie skłaniki wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto.

Kruszonka:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła

Wszystkie składniki wymieszać. Na cieście ułożyć owoce posypać kruszonkę, ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok.1 h w temp.180 C.