Ciasto czekoladowo-miętowe
Składniki:
- 600g śmietany kremówki
- ok. 200g czekoladek miętowych lub po prostu 2 czekolady miętowe
- ok 700g wiśni z kompotu
- 100g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania śmietan fix
- 125g cukru
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 50g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać, dodać czekoladki lub czekolady i mieszając rozpuścić. Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około 3-4 godziny w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć. Gorzka czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej. Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, solą, oraz cukrem waniliowym. Kolejno dodawać żółtka.Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i wsypać do całości. Wlać czekoladę. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp. 175 stopni ( termoobieg: 150 stopni) Wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
1/3 ciasta odciąć i pokruszyć. Wiśnie ułożyć na placku. Miętową śmietanę ubić ( dodać śmietan fixy) i wyłożyć na wiśnie. Posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem.