Ciasto czekoladowe z pastą tahini i chili

Avatar photo
22 kwietnia 2021,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

200 gram masła

125 gram gorzkiej czekolady

3 jaja

150 gram brązowego cukru

50 gram mąki

2 łyżki wody

100 gram orzechów laskowych (niekoniecznie)

5 łyżek tahini

80 gram pistacji

płatki chili do posypania

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Masło w kąpieli wodnej roztopić wraz z czekoladą. W misce ubić całe jaja z cukrem, następnie stopniowo wlewać masę czekoladową i wodę. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą masę dodajemy orzechy, przekładamy do formy, na górze kładziemy pastę tahini, robimy esy floresy, na koniec posypujemy płatkami chili, pieczemy około 12 minut.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...