Ciasto czekoladowe z gruszkami
Artykuł zewnętrzny
Aromatyczne, mięciutkie ciasto, a do tego to, co w jesieni najlepsze – gruszki. Na dodatek, przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, dlatego można je upiec nawet w środku tygodnia.
Składniki:
-
120g miękkiego masła lub margaryny
-
10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
-
3 jajka
-
10 łyżek mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
ok.500g owoców (w tej wersji: gruszek)
-
2 łyżki ciemnego kakao
-
lody waniliowe
Przygotowanie:
Masło utrzeć na gladką masę z 8 lyżkami cukru. Caly czas ubijając dodać po kolei jajka, a nastepnie make przesiana z kakao o proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, ułożyć na wierzchu gruszki pokrojone w czastki lub kostkę i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Przepis pochodzi z bloga: www.gracewkuchni.blogspot.com