Ciasto czekoladowe z bezą
Ciasto: 225 g herbatników, łyżka kakao, 4 łyżki margaryny.
Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27 cm.
Nadzienie: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 600ml mleka, 100g mlecznej czekolady.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego ropzuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.
Beza: 3 białka, 100g cukru, 3/4 łyżeczki esencji waniliowej.
Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w temp. 160st.
Tylko czekolada w takiej ilości może poprawić humor na długo…