Ciasto czekoladowe z bezą

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 225 g herbatników, łyżka kakao, 4 łyżki margaryny.

Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27 cm.

Nadzienie: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 600ml mleka, 100g mlecznej czekolady.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego ropzuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.

Beza: 3 białka, 100g cukru, 3/4 łyżeczki esencji waniliowej.

Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w  temp. 160st.
Tylko czekolada w takiej ilości może poprawić humor na długo…

file1326378176



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...