Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą BOUNTY
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2/3 szklanki kiszonej kapusty
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4; łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 15 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć (niezbyt mocno) i drobno posiekać.
Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jaja i ekstrakt waniliowy. Dodać połowę przesianych składników, gdy masa ładnie się połączy wlać mleko, a potem wsypać resztę mąki. Na koniec dodać posiekana kapustę.
Masę wylać do przygotowanej formy – u mnie była to tortownica – średnica 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut (ja trzymałam trochę dłużej – poczekałam, aż patyczek będzie suchy).
Ostudzić. W mojej wersji przekroiłam ciasto, połowa masy kokosowej wylądowała na przekrojeniu, reszta na górze. Całość została polana polewą czekoladową.
MASA:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
POLEWA wg Davida Lebovitza :
- 12 dkg dobrej jakościowo gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka syropu kukurydzianego (nigdy tego nie używałam)
Wszystkie składniki rozpuścić w małym rondelku. Polać stygnącą polewą ciasto.