Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą BOUNTY

19 października 2012, dodał: CafeBabilon
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2/3 szklanki kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4; łyżeczki sody
  • 1/4  łyżeczki soli
  • 15 dkg masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka

Kapustę należy opłukać w zimnej wodzie i odcisnąć (niezbyt mocno) i drobno posiekać.

Przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Utrzeć na puszysta masę masło z cukrem, dodać jaja i ekstrakt waniliowy. Dodać połowę przesianych składników, gdy masa ładnie się połączy wlać mleko, a potem wsypać resztę mąki. Na koniec dodać posiekana kapustę.
Masę wylać do przygotowanej formy – u mnie była to tortownica – średnica 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut (ja trzymałam trochę dłużej  – poczekałam, aż patyczek będzie suchy).
Ostudzić. W mojej wersji przekroiłam ciasto, połowa masy kokosowej wylądowała na przekrojeniu, reszta na górze. Całość została polana polewą czekoladową.

MASA:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło. Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i  dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i  zostawić do ostygnięcia.

POLEWA wg Davida Lebovitza :

  • 12 dkg dobrej jakościowo gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka syropu kukurydzianego (nigdy tego nie używałam)

Wszystkie składniki rozpuścić w małym rondelku. Polać stygnącą polewą ciasto.

file1350638118