Ciasto czekoladowe z masą budyniową
CIASTO:
6 jaj,
4 łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
6 łyżek cukru.
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st.
MASA: budyń waniliowy (na 3/4l mleka), 1/2 l mleka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, kost. masła, 12 łyżek cukru.
Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Mozna także biszkopt przekroić i przełożyć masą)
PIANKA: 1/2 l śmietany 30%, 2 śmietan-fixy, 10 dag wiórków kokosowych.
Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.
Zadowoli każdego łasucha:)