Ciasto czekoladowe z masą budyniową

19 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

CIASTO:

6 jaj,

4 łyżki mąki,

2 łyżki kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

6 łyżek cukru.

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st.

MASA: budyń waniliowy (na 3/4l mleka), 1/2 l mleka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, kost. masła, 12 łyżek cukru.

Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Mozna także biszkopt przekroić i przełożyć masą)

PIANKA: 1/2 l śmietany 30%, 2 śmietan-fixy, 10 dag wiórków kokosowych.

Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.

Zadowoli każdego łasucha:)

file1319028744



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz