Ciasto cynamonowo- miodowe Piotrka
Artykuł zewnętrzny
- 2 szklanki czubate mąki (szklanka =250 ml)
- 3/4 szklanki miodu (szklanka=250 ml)
- 1 łyżka czubata cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 gotowa polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania
Margarynę rozpuścić z cukrem ,miodem i cynamonem, przestudzić.Dodać jajka,mąkę,sodę,cukier waniliowy i śmietanę,wszystko dokładnie wymieszać,najlepiej mikserem. Foremkę do keksu wysmarować tłuszczem,obsypać lekko mąką,wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st C, piec około 50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić ,polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego.