Ciasto cappucino z orzechami i wiśniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki na dużą blachę 24 cm x 39
Składniki na wkładkę bakaliową:
* 80 dag pokrojonych w kostkę jabłek
* 1 i 1/2 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
* 1 szklanka mąki krupczatki
* 5 jajek
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pokrojone w kostkę jabłka zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jabłka z orzechami. Mieszamy, wylewamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto orzechowe:
* 9 jaj
* 20 dag cukru pudru
* 10 dag mąki pszennej
* 20 dag mielonych orzechów włoskich
* proszek do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej wlewamy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy włoskie – mieszamy do połączenia składników. Dzielimy tak powstałą masę na dwie części. Każdą z nich wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Masa cappucino:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie kawy cappucino (orzechowe)
* 1/2 szklanki wody
* 20 dag masła
Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody. Jajka z cukrem ubijamy na parze. Dodajemy zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Zimną masę ucieramy z masłem.
Galaretka z wiśniami:
* wiśnie (najlepiej takie z syropu)
* 2 galaretki wiśniowe
Wiśnie odsączamy z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dodajemy odsączone wiśnie i odstawiamy do ostudzenia.
Uwaga!
Wiśnie w galaretce należy wylać na ciasto, gdy zaczną tężeć.
Przełożenie:
ciasto orzechowe – masa cappucino – wiśnie w galaretce – masa orzechowa – wkładka bakaliowa – masa orzechowa – ciasto orzechowe – masa orzechowa – wiórki kokosowe (lub starta czekolada wg uznania)