Ciasto Bounty
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyzki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300g wiórków kokosowych
- 100ml kremówki
- 80g cukru pudru
- 80 g margaryny do ciast
- aromat rumowy
- 3 czekolady mleczne
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy cukier. Do takiej piany przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy o średnicy 20cm lub mniejszej i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie w dużej misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem a w garnku zagotowujemy margarynę i śmietankę. Zagotowane dodajemy do wiórków i pudru, doprawiamy aromatem ;). Mieszamy razem do uzyskania wilgotnej masy. Na gotowy biszkopt (nadal w tortownicy) wykładamy masę i polewamy całość rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. Zdejmujemy bok tortownicy i przekładamy ciasto na talerz. Podajemy :)
Zapraszam na http://odkuchnii.blox.pl