Ciasto biszkoptowe z masą Mocca
Składniki ciasta:
– 25 dag mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
– 25 dag cukru
– 12 jajek
– 2 filiżanki naparu z kawy (zimnego)
Składniki masy:
– 4 żółtka
– kostka masła
– 10 dag cukru pudru
– cukier waniliowy Delecta
– 5 dag mielonej kawy
– kilka wisienek z kompotu (według uznania)
Wierzch:
– polewa czekoladowa Delecta
Wykonanie:
Ciasto- ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z białek. Masę wylewamy na formę wysmarowaną masłem i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 40 minut.
Po ostudzeniu, ciasto dzielimy na 3 części i nasycamy naparem z kawy.
Masa- żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Dodajemy kawę oraz wisienki, całość delikatnie mieszamy.
Gotową masą przekładamy ciasto. Wierzch polewamy polewą czekoladową.