Ciasto bardzo czekoladowe z bananami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 300 g masła
- 2 gorzkie czekolady
- 380g cukru
- 6 jajek
- 360g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g kakao (7 łyżek)
- 5 bananów
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Czekoladę rozpuścić w tzw ” kąpieli wodnej”. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dokładnie ubijać dodając po 1 jajku. Kakao wraz z mąką przesiać do masy jajecznej. Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Banany mocno rozgnieść np. widelcem i razem z rozpuszczoną czekoladą oraz śmietaną dodać do ciasta a następnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto ( ja formę wyścieliłam papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50- 60 minut.