Ciasto 3 bit – mój przepis
3 bit to bardzo słodkie ciasto, proste do wykonania, przekładane herbatnikami. Nie wymaga pieczenia. Przełożone jest masą krówkową, masą budyniową i bitą śmietaną. Na wierzch starłam gorzką czekoladę. 3 bit to jedno z moich ulubionych ciast. Jakie jest wasze ulubione ciasto? Może macie jakąś inną kombinacje ciasta 3 bita?
Składniki:
2-3 paczki krakersów
1 puszka masy krówkowej
śmietanka kremówka 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny na 1/3 szkl. wrzątku
czekolada
2 budynie waniliowe na pół litra mleka
100 g margaryny
Kolejność wykonania :
Krakersy – Masa Krówkowa – Krakersy – Masa Budyniowa – Krakersy – Bita Śmietana – Starta Czekolada
Przygotowanie:
1. Formę wyłożyć papierem.
2. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów.
3. Na krakersy nałożyć masę krówkową. Może być podgrzana wcześniej – puszkę z krówką wkładam do wrzącej wody w miseczce. Podgrzana masa lepiej się rozprowadza na krakersach.
4. Na masę krówkową nałożyć drugą warstwę krakersów.
5. Przygotować masę budyniową. 2 budynie gotuję na pół litra mleka.
6. Do wystudzonego budyniu dodaję margarynę i miksuję.
7. Masę budyniową nakładam na krakersy.
8. Śmietanką kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
9. Do śmietany dodaję żelatynę przestudzoną i wcześniej rozpuszczoną we wrzątku.
10. Śmietanę nakładam na kolejną warstwę krakersów.
11. Wierzch posypałam startą gorzką czekoladą.
GOTOWE :)