Ciastka z nadzieniem orzechowym

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

3 szkl mąki pszennej

szklanka kefiru lub zsiadłego mleka

1 ½ łyżki śmietany 18%

10 dag masła

jajko

2 małe, niepełne łyżeczki sody

szczypta soli, margaryna do wysmarowania formy

Nadzienie:

30 dag zmielonych orzechów włoskich

¾ szkl cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

Syrop:

20 dag cukru trzcinowego

łyżka soku z cytryny

nadzienie: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.

ciasto: do naczynia z kefirem wlać śmietanę, jajko ubite widelcem i roztopione masło. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, zarabiając ciasto, potem ciasto zagnieść, podzielić na kulki i rozwałkować je na placki średnicy około 5 cm. Kłaść na nich nadzienie i zlepiać brzegi ciasta jak w pierogach.

Brytfannę wysmarować masłem, ułożyć ciastka. Piec 20 – 25 minut w 180º C.

syrop: do cukru wlać 2/5 szklanki wody i sok z cytryny. Mieszając, gotować do zgęstnienia i ostudzić. Polać nim ostudzone już ciastka.

file1256548896

Przepis dodany przez: Justyna