Ciastka z nadzieniem orzechowym
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1 ½ łyżki śmietany 18%
10 dag masła
jajko
2 małe, niepełne łyżeczki sody
szczypta soli, margaryna do wysmarowania formy
Nadzienie:
30 dag zmielonych orzechów włoskich
¾ szkl cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
Syrop:
20 dag cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny
nadzienie: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.
ciasto: do naczynia z kefirem wlać śmietanę, jajko ubite widelcem i roztopione masło. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, zarabiając ciasto, potem ciasto zagnieść, podzielić na kulki i rozwałkować je na placki średnicy około 5 cm. Kłaść na nich nadzienie i zlepiać brzegi ciasta jak w pierogach.
Brytfannę wysmarować masłem, ułożyć ciastka. Piec 20 – 25 minut w 180º C.
syrop: do cukru wlać 2/5 szklanki wody i sok z cytryny. Mieszając, gotować do zgęstnienia i ostudzić. Polać nim ostudzone już ciastka.
Przepis dodany przez: Justyna