Ciastka ponczowe
Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki
– 1 łyżeczka suszonych drożdży
– 80 g cukru
– sól
– 80 g masła
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
Syrop:
– 1 szklanka wody
– 100 g cukru
– skórka z cytryny
– 6 łyżek rumu
Dekoracja:
– 200 ml kremówki
– 1 łyżka cukru pudru
– sezonowe owoce np. truskawki
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami.