Ciasteczka ziemniaczane
Ciasteczka ziemniaczane
Składniki:
30 dag ziemniaków
30 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 szklanka mleka
10 dag cukru
3 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
skórka z cytryny
25 dag marmolady
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez maszynkę. Połączyć z mąką (2 łyżki mąki zostawić)
Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 zostawione łyżki mąki. Odczekać aż rozczyn urośnie i połączyć go z ziemniakami. Dodać 2 całe jajka, resztę cukru i mleka, rozpuszczone masło, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło
Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty o bokach 5 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżkę marmolady i zlepić 2 przeciwległe rogi, tak żeby utworzył się trójkącik. Zlepiony róg podnieść w górę a pozostałe rogi połączyć, żeby powstał półokrągły pierożek.
Blachę posmarować masłem i osypać mąką. Każde ciasteczko posmarować roztrzepanym żółtkiem i zostawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec 20 minut.