Ciasteczka twarogowe czyli koperty lub trójkąty. Smaki dzieciństwa
Bardzo smaczne, a co najważniejsze proste ciasteczka twarogowe, których początki sięgają odległego dzieciństwa.
Przepis jest przeznaczony dla użytkowników kuchni na każdym poziomie, więc każdy może to zrobić. Nawiasem mówiąc, ciasteczka nazywane są „Trójkątami”, ponieważ ciasto składano jak dawniej w koperty, ale nazywane są też „kopertami”.
Składniki:
– Twaróg – 250 g
– Mąka – 240-250 g (możesz potrzebować mniej lub więcej, wszystko zależy od twarogu)
– Masło – 100 g (w temperaturze pokojowej)
– Proszek do pieczenia – 10 g
– Cukier i cynamon do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do twarogu dodaj masło i utrzyj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj mąkę. Nie ugniataj zbyt długo, wystarczy połączyć wszystko w jednolitą masę.
2. Gotowe ciasto przełóż do torebki i włóż do lodówki na 40 minut.
3. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj wałkiem i wycinaj kółka (możesz użyć szklanki).
4. Zanurz jedną stronę kółek w cukrze z cynamonem i złóż tę stronę do środka. Następnie ponownie zanurz jedną stronę w cukrze i złóż do środka. Powstanie trójkąt, który ponownie zanurz w cukrze (teraz mamy coś w rodzaju cukrowej „bomby zegarowej”).
5. Ułóż ciasteczka na blasze, cukrem do góry.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Można degustować!