Ciasteczka twarogowe czyli koperty lub trójkąty. Smaki dzieciństwa

10 października 2024, dodał: Palina Fedarenchyk
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne, a co najważniejsze proste ciasteczka twarogowe, których początki sięgają odległego dzieciństwa.

Przepis jest przeznaczony dla użytkowników kuchni na każdym poziomie, więc każdy może to zrobić. Nawiasem mówiąc, ciasteczka nazywane są „Trójkątami”, ponieważ ciasto składano jak dawniej w koperty, ale nazywane są też „kopertami”.

Składniki:

– Twaróg – 250 g

– Mąka – 240-250 g (możesz potrzebować mniej lub więcej, wszystko zależy od twarogu)

– Masło – 100 g (w temperaturze pokojowej)

– Proszek do pieczenia – 10 g

– Cukier i cynamon do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Do twarogu dodaj masło i utrzyj na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj mąkę. Nie ugniataj zbyt długo, wystarczy połączyć wszystko w jednolitą masę.

2. Gotowe ciasto przełóż do torebki i włóż do lodówki na 40 minut.

3. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj wałkiem i wycinaj kółka (możesz użyć szklanki).

4. Zanurz jedną stronę kółek w cukrze z cynamonem i złóż tę stronę do środka. Następnie ponownie zanurz jedną stronę w cukrze i złóż do środka. Powstanie trójkąt, który ponownie zanurz w cukrze (teraz mamy coś w rodzaju cukrowej „bomby zegarowej”).

5. Ułóż ciasteczka na blasze, cukrem do góry.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

Można degustować!



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....