Ciasteczka serowe z brzoskwiniami

12 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

bardzo łatwe do zrobienia i znikają błyskawicznie

składniki:

  • 30 dkg sera białego twarogowego, wzięłam półtłusty,
  • 1 kostka masła 200g,
  • kilka kropli aromatu do ciast waniliowego Delecta
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 2 puszki 850g brzoskwiń w lekkim syropie,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • do posypania: cukier puder zmieszany z cukrem wanilinowym Delecta
  • sposób przygotowania:

    Ser zmielić, dodać miękkie masło, aromat, cukier i mąkę – zagnieść ciasto – powinno być elastyczne jak dobrze wyrobiona plastelina. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, ale można dłużej. Brzoskwinie dokładnie osączyć, każdą połówkę podzielić na 3 cząstki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje (6-8) i każdą rozwałkowywać na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką albo filiżanką wycinać kółka, przy jednym brzegu układać cząsteczkę brzoskwini i złożyć ciastko na pół. Nie zalepiamy brzegów tylko ściskamy lekko w kącikach. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10-15 min. aż się zezłocą. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

    file1292180530



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...