Ciasteczka serduszka z kolorowymi czekoladowymi drażami
Składniki na kruche kakaowe ciasteczka:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 1 duże jajko
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– 1,5 łyżki kakao
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g miękkiego masła
Ozdoby:
– kolorowe czekoladowe drażetki
– dwie łyżki masła do przyklejenia czekoladowych draży
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto do czasu aż będzie łatwo odchodzić od ręki.
2. Uformować kulę i włożyć do foliowej reklamówki i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
3. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować cienko ciasto i wycinać ciasteczka foremkami w kształcie serduszek.
4. Ciasteczka posmarujmy miękkim masłem bardzo cienko i przyklejmy kolorowe czekoladowe drażetki.
5. Piec ciasteczka na blaszkach wyłożonych pergaminem w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 12 minut.
Smacznego!