Ciasteczka owsiano-porzeczkowe

12 lipca 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Ciasteczka uwielbia moje dziecko i piekę je dosyć często:)

  • 2 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
  • pół szklanki czerwonych porzeczek/ lub posiekanych drobno dowolnych owocowy (np. jabłek, czereśni, wiśni, malin)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 6-8 łyżek miodu/ cukru
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka/wody

Wszystkie składniki dokładnie i długo wymieszać w mikserze (jak za gęste dodać jeszcze trochę wody). Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na na papierze do pieczenia, piec 30 min. w 160’C do lekkiego zarumienienia. Wychodzi ok.40 sztuk małych miękkich ciasteczek. Można też dłużej trzymać w piekarniku i przypiec, jeśli ktoś woli twardsze ciastka.
Można próbować z innymi owocami, najlepiej kwaśnymi, które przełamują delikatny smak płatków owsianych.


file1342099326



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...