Ciasteczka owsiano-porzeczkowe

12 lipca 2012, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Ciasteczka uwielbia moje dziecko i piekę je dosyć często:)

  • 2 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
  • pół szklanki czerwonych porzeczek/ lub posiekanych drobno dowolnych owocowy (np. jabłek, czereśni, wiśni, malin)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 6-8 łyżek miodu/ cukru
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka/wody

Wszystkie składniki dokładnie i długo wymieszać w mikserze (jak za gęste dodać jeszcze trochę wody). Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na na papierze do pieczenia, piec 30 min. w 160’C do lekkiego zarumienienia. Wychodzi ok.40 sztuk małych miękkich ciasteczek. Można też dłużej trzymać w piekarniku i przypiec, jeśli ktoś woli twardsze ciastka.
Można próbować z innymi owocami, najlepiej kwaśnymi, które przełamują delikatny smak płatków owsianych.


file1342099326