Ciasteczka kruche z orzechami

6 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

mąka 400 dag
masło 25 dag
cukier 25 dag
soda  1 łyżeczka
2 żółtka
polewa czekoladowa
orzechy do posypania  z puszki solone (wcześniej przepłukać w wodzie i uprażyć na suchej patelni)
1 białko

Masło utrzeć do białości, ucierając dodać cukier. Dodać przesianą mąkę rozmieszaną z sodą. Wyrobić ciasto, rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką na grubość pół cm, wykrawać  ciasteczka szklanką, smarować obficie białkiem i posypywać orzeszkami.

Układać na wysmarowanej masłem blaszce, Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać polewą czekoladową.

file1267886045



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...